Nemzetközi Blog

Hogyan költözzön Csehországba stresszmentesen?

Hogyan költözzön Csehországba stresszmentesen?

Úgy fest Csehországba költözik? Vegyesek az érzelmek, izgalom és idegesség? Ez természetes.

Ez esetben hasznos lehet megismerni a kívánt célország adottságait és furcsaságait. Valamint az odaköltözés menetét is. Mi szükséges ahhoz, hogy a Csehországba költözés zökkentőmentes legyen és költséghatékony is? Útmutatót hoztunk, hogy ne stresszel legyen kikövezve az új élet fele vezető út.

Akár munka, akár tanulás miatt döntött úgy, hogy Csehországba költözik, a Franko Költöztet (Franko Teher) segítségével könnyebben veheti az akadályokat Prágába vagy más cseh városba történő költözéskor.

Összeállítottunk egy rövid útmutatót arról, hogyan kell Csehországba költözni, mik a követelmények, lehetőségek és a nemzetközi költöztetések szállítási lehetőségei.

Néhány angol nyelvű cikket is ajánlunk, amelyben jóval részletesebben olvashat a hivatalos teendőkről.

Fedezze fel a bútorok, ingóságok és eddigi életének Prágába, illetve Csehországba költöztetésének legstresszmentesebb módját, és kapja meg a költözésről a legkorrektebb költségeket.

Néhány alap tény Csehországról, költözés előtt

A Cseh Köztársaság 2004-es EU-csatlakozása óta az összes többi EU-tagállam állampolgárai vízum nélkül utazhatnak be Csehországba. Tehát a magyarok is. Ezen kívül viszont a legtöbb ország állampolgárainak vízumot kell igényelniük.

A Cseh Köztársaság a schengeni övezet tagja. A Schengeni Egyezmény országai eltörölték az útlevél- és bevándorlás-ellenőrzést közös belső határaikon és a tagállamaik közötti utazások tekintetében.

Érdekes, hogy a külföldi lakosok legnagyobb csoportját Csehországban az ukránok, szlovákok és vietnámiak teszik ki. De jelentős számban vannak orosz, lengyel és német migránsok is.

A felvidéki magyarok szlovákul beszélnek, és ez jóval közelebb áll a cseh nyelvhez.

A kárpátalajai magyarok leginkább gazdasági okok miatt jönnek pl. Prágába.

Csehország főváros

A megélhetési költségek a Cseh Köztársaságban megfizethetőnek tekinthetők. Az átlagos megélhetési költségek 140.000-300.000 Ft között mozognak havonta, beleértve az étkezést, a szállást, a tömegközlekedést és a kultúrát.

2014 óta 150 000-rel nőtt az üres álláshelyek száma a cseh munkaerőpiacon, és mivel a munkaadók érzik a képzett munkaerő hiányát, specifikus vagy épp hiányszakmák ismeretében jó eséllyel szerezhetnek magyarok is kiváló állásokat odakint.

Az egyre multikulturálisabb lakossággal a Cseh Köztársaság határain belül ma hozzávetőleg félmillió külföldi él (2017-es adat szerint). Az ország egészségügyi ellátásának színvonala magas, egyenrangú sok más európai országgal.

Az állami oktatás pedig teljes egészében cseh nyelven folyik, ezért sok emigráns dönt amellett, hogy nemzetközi iskolába küldi a gyermekeit.

Ezt a magyaroknak is célszerű figyelembe venni.

 

Milyen az élet Csehországban?

Csehország egy modern ország, magas életszínvonallal, kiterjedt társadalombiztosítással és elérhető egészségügyi rendszerrel, valamint nagyon jó oktatási lehetőségekkel.

Ha megbetegszünk, kevésbé szükséges tövig rágnunk a körmünk, mert az egészségügyi intézmények általában magas színvonalú kezelést és ellátást biztosítanak. A Cseh Köztársaságban jó mind az állami, mind a magánkórházak, valamint az orvosi praxisok infrastruktúrája.

csehország

Mindenki, aki az országban dolgozik, automatikusan az általános egészségbiztosítási rendszer tagjává válik. A betegek pedig megválaszthatják az orvosukat.

De a helyi tapasztalatok szerint a külföldiekre nem fordítanak akkora figyelmet, egyes kint élő magyarok szerint gyermekorvost is nehéz találni.

Természetesen vannak itt is helyi szokások, mint például az orvos által felírt recepteket a kibocsátástól számított egy héten belül ki kell váltani a gyógyszertárban, ellenkező esetben érvénytelenné válnak.

A cseh oktatási rendszer a 29. helyen áll az OECD-országok közül a tanítás minőségét tekintve, a PISA-rangsor szerint. A külföldieknek az oktatás esetében a beiratkozáskor be kell mutatniuk tartózkodási engedélyüket.

A megélhetési költségek Csehországban

Példaként hozunk néhány számot (nem recessziókövető árak):  

  • Havi bérleti díj 85 m2-es (900 nm) bútorozott szállás esetében, drága területen:
    26 576 CZK
  • Havi bérleti díj 85 m2-es (900 nm) normál övezetben, szintán bútorozott szállásként:

18 404 CZK

  • Havi kiadó lakás, 45 m2-es (480 nm), bútorozott garzonként drága területen:
    425 CZK
  • Rezsi 1 hónap (fűtés, villany, gáz...) 2 fő részére 85m2-es lakásban:
    körülbelül 5388 CZK
  • Alapvető ebédmenü (egy üzleti negyedben):
    233 CZK
  • Kombinált étkezés gyorsétteremben (Big Mac étkezés vagy hasonló megoldással):
    173 CZK
  • 1 liter teljes zsírtartalmú tej:
    26 CZK
  • 12 db nagy tojás:
    68 CZK
  • 1 kg (2 font) burgonya:
    20 CZK

Azt tudni kell, hogy az országba való belépéstől számított 30 munkanapon belül minden külföldinek be kell jelentkeznie a helyi Külföldi Rendészeti Felügyelőségen.

Ha magyar kivándorlóként viszont szabadúszóként szeretnénk dolgozni, kissé eltérő jelentkezési eljárásban lehet részünk, és živnostenský list néven engedélyt kell szereznünk.

A cseh bevándorlásról bővebben ebben a cikkben olvashat.

A prágai megélhetési költségek 76 %-kal drágábbak, mint Bogotában, viszont 41 % -kal olcsóbbak, mint Amszterdamban.

Ha érdeklik a statisztikák bővebben. Talán viszonyításképpen könnyebb megsaccolni, mégis más EU-s nagyvároshoz képest mennyire drága az élet a cseh fővárosban.

Magyarok Prágában

Tudta?

Jelenleg mintegy 15 ezer magyar él Csehországban,

Sokan szeretik azt a lelki nyugodtságot, amit Csehország, illetve Prága nyújt.

A Cseh Köztársaságban való letelepedés során nem Prága az egyetlen lehetőség – más városok, köztük Brno, Ostrava és Plzeň is remek lehetőségeket kínálnak. A legtöbb emigráns mégis Prágát választja, az ország politikai, kulturális és gazdasági központját, a Cseh Köztársaság azonban sokkal többet kínál.

Kivándorlóként általában magántulajdonban lévő lakásokkal tudunk számolni lakásbérlés szempontjából, itt a bérleti díjak nem szabályzottak (mint pl. az önkormányzatiaknál), és a helytől függően jelentősen változhatnak.

Viszont ezek a lakások általában jól karbantartottak. Érdemes a lakást az interneten kinézni, de akár egy havi díjat Is) kifizetni az ingatlanos cégnek, hogy elkerülhető legyen mindazok a szituációk, amiket blogokon olvasni másoktól.

A legtöbb külföldre költöző érthető okokból nyugat felé veszi az irányt, sok magyar dolgozik a régióban is.

Prága jóval nagyobb más cseh városoknál, de mégis van egy kisvárosi hangulata.

Nem éppen autóknak tervezték, de a tömegközlekedés jól megoldott, a havi bérlet vagy „litácska” fele a Budapesti árának.

Kulturált villamosozás tudja kiváltani a csúcsidőben autóval megélt tébolyt.

A fiatalok közül majdnem mindenki beszél angolul.

Teljesen multi-kulti a hangulatot.

A külföldre költözés rengeteg tervezést igényel

Ne tévessze meg Önt az ország közelsége. Nem egy hétvégi kiruccanásra indul.

Egyesek egyenesen sokként élik meg a külföldre költözést.

Ha Csehországba költözik, fontos, hogy egy kicsit mélyebben nézzen bele az potenciális új életébe. És vizsgáljon meg minden olyan hasznos információt, ami hozzájárul ahhoz, hogy a költözés ne egy stresszforrás, hanem egy „elsimított ügy” legyen.

Kivételesen nagy bútorok, tárgyak vagy akár egy kicsi fényképkeret a nyaralás emlékéről, bármi, amit birtokol, az mind nagy hatással lehet az életére.

Emlékeket jelent, értéket rejt.

csehországi város

Jogosan Önti el az aggodalom, ha arra gondol, hogy külföldre költöztesse mindazokat.

A költözés stresszes és gyakran költséges is lehet. Ahhoz, hogy a Csehországba költözés zökkenőmentes legyen, használja Franko költöztet csekklistát:

  1. Végezzen kutatómunkát Csehországgal kapcsolatban.
  2. Döntse el, hol szeretne élni, hol szeretne dolgozni és pályázza meg az állást.
  3. Készítsen olyan költségvetést, amely megfelel a megélhetési költségeknek.
  4. Ismerje meg a letelepedési lehetőségeit.
  5. Szervezze meg a költözést. Ebben tudunk a legtöbbet segíteni.
  6. Jelentkezzen egészségbiztosításra, a gyermekeknek iskolai ellátását is jó, ha elkezdni megszervezni. Tehát térképezze fel a mindennapi élet részletkérdéseit.

Beszéljünk a Csehországba költözés napjáról

Kérdezzen meg bármely tapasztalt „külföldre költözőt”, el fogják mondani Önnek, hogy a külföldre költözés egyik legnagyobb kihívása az, hogy ingóságait becsomagolja és új otthonába vigye.

Azonban az egyik fájdalommentes módja a gördülékenyebb költözésnek épp az, ha jóval idő előtt megvizsgálja a lehetőségeket.

Érdemes egyeztetni egy nemzetközi költöztetésben jártas céggel is, amely segíthet a költözés minden lépésében.

Technikai kulisszatitkok a külföldre költözésről

A költözésről a legtöbb embernek a különböző kisteherautók és ponyvás szerkezetek ugranak be, esetleg az „általános” fuvaros kisteherautók.  Amikkel 1-2-3 körrel elszállításra kerülnek a bútorok.

Nos, ezt a képet nemcsak a belföldi, de leginkább egy külföldi költözésnél jobb, ha kitörli a fejéből.

Egy külföldi költözésnél (sem) mozoghat a ponyvát tartó vasszerkezet, mert egy szakszerű nemzetközi költöztetés folyamatában nincs olyan.

Több mint 20 éve végzünk nemzetközi költöztetéseket.

Ami szükséges hozzá:

  • egyedi és speciális tudás,
  • magas szakmai színvonal,
  • spéci költöztető tehergépkocsik,
  • erre a munkavégzésre „szakosodott” munkatársak
  • temérdek gyakorlat.

A költöztetés folyamatának elején például a brigádvezetőnk egyezteti Önnel az előre megbeszélt árakat, tehát a munka végeztével sincsenek kényelmetlen szituációk.

A nemzetközi költöztetés EU-s tagországokon belül teljesen úgy történik és ugyanaz a folyamata, mintha Magyarországon belüli költöztetést végeznénk.

De mégis van néhány olyan sarkalatos pont, aminek hanyagolása egy külföldre költözésnél különbséget tehet a stresszes költözés és a gördülékeny kiviteelzés között.

Ilyen, köztük a már említett ponyvás szerkezet nélkülözése is.

 

  1. Dobozos felépítményű költöztető tehergépkocsikkal történik a költöztetés A költöztetendő ingóságok ment közben sosem mozognak. Egy dobozos szerkezetet pedig nem lehet felvágni, viszont egy ponyvás kocsit egyszerűbb kifosztani. (Egy teherautó pedig sosem teszi meg egyszuszra, pihenő nélkül a távot, szigorú szabályrendszereket követ a vezetés során is.)
  2. A költöztetnivaló ingóságoknak rakodási metódusa van. Amikor az értékei, bútorai a tehergépkocsira kerülnek, a felépítményen dolgozó kolléga úgy rakja fel őket egymás mellé szorosan, mint egy kirakós darabjait. Tehát a költöztető tehergépkocsi rakható és teljes köbmétere kihasználásra kerül. Önnek ez költséghatékony, mert a kisebb teherautó és egyforduló is könnyedebben kivitelezhető. Önnek is gazdaságos.
  3. Az ingóságok légbuborékos fóliába, több réteg filcbe (ez egy vastag steppelt szövetanyag) kerülnek becsomagolásra. Tehát egymás szomszédságában. szorosan egymás mellett utaznak. Mozdulatlanul. Sérülésmentesen.
  4. Cégünknél öt különböző méretkategóriával biztosítjuk a költséghatékony költözést. Ezáltal egy fordulóval el tudjuk végezni, akár az 1 szobás és akár a közel 5-6 szobás lakások költöztetését is. Ezek pedig ahogy említettem, menet közben is feltörhetetlenek. A tehergépkocsik méretkategóriáit fényképekkel illusztrálva itt találja.

 

  1. Cégünk a sérülések ellen komplett garanciát adó csomagolási és költöztetési szolgáltatást is nyújt.
  1. Állandó munkaerővel dolgozunk, bejelentett munkatársakkal, hivatászszerűen végezzük a nemzetközi költöztetést. Ez a tapasztalat felbecsülhetetlen. Értjük a dolgunkat.

A külföldre költözésnél a költöztetést egy részletes szerződés alapján végezzük el, de nincs előleg, sem foglaló.

A papírmunka részét képezi egy csomaglista és egy CMR (nemzetközi fuvarokmány) elkészítése is. Mi külföldi költözés esetében is a használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk Önnel.

Vegye fel velünk a kapcsolatot a Csehországba költözés kapcsán. Tegye zökkenőmentesebbé ezt az időszakot.

del